Dyslexiezorg per 1 januari 2015

door Wim Bouman | Jeugdzorg, Politiek en overheid

Als onderdeel van de overdracht van de Jeugdzorg naar gemeenten, gaat ook de zorgplicht voor dyslexiezorg naar de gemeenten per 1 januari 2015. Vanaf 2009 tot en met 2014 was de behandeling van ernstige dyslexie ondergebracht in de basisziektekostenverzekering.

Gemeenten hebben beleidsvrijheid om de zorgplicht voor dyslexiezorg vorm te geven. Ze zijn dus niet gehouden de huidige regeling min of meer over te nemen, maar kunnen volledig naar eigen inzicht bepalen op welke manier zij gaan zorgen voor passende begeleiding van kinderen met dyslexie.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft het advies uitgebracht om de komende drie jaar de dyslexiezorg in zijn huidige vorm te handhaven. Ondanks de forse bezuinigingen die op stapel staan.

Er wordt volledig voorbij gegaan aan de alternatieven die beschikbaar zijn, die veel minder belastend zijn voor het kind én die veel minder drukken op het beschikbare budget.

Minister Schippers heeft vorig jaar een onderzoek laten doen door Deloitte naar de ernstige, enkelvoudige dyslexiezorg. Enkele conclusies:

  • Zowel het aantal aanmeldingen als het aantal gestelde diagnoses ernstige enkelvoudige dyslexie in 2011 en 2012 zijn gestegen ten opzichte van 2010.
  • De kosten per kind bedragen gemiddeld € 4835,00.
  • Er vinden 40-80 behandelingen plaats.
  • Er is sprake van 54% (!) voortijdige uitval gedurende de begeleiding.
  • En de effectiviteit van de behandeling was niet meetbaar.

Transitie jeugdzorg

Bij de verschillende regiobijeenkomsten m.b.t. de transitie jeugdzorg die ik heb bezocht, was niemand op de hoogte van dit rapport!

Hoe is het mogelijk dat er ondanks de bezuinigingsdruk een advies wordt uitgebracht om nog drie jaar door te gaan met een dure behandeling, waarvan de werking niet kan worden aangetoond?

De Kernvisie methode laat in de praktijk zien, dat het resultaten oplevert en dat deze direct na de eerste sessie al meetbaar zijn.

Gemeenten, grijp de kans die deze transitie biedt om kinderen effectief te helpen en tegelijkertijd de kosten onder controle te krijgen en te houden!

De Kernvisie methode stelt de kinderen in staat om de informatiestroom van school, passend te maken voor hun eigen leerstijl. Dat is pássend onderwijs.

Rapportage

Aanbiedingsbrief quickscan dyslexie
Deloitte onderzoek vergoede dyslexiezorg 2013
Transitie jeugdzorg 2015 – Het alternatief De Kernvisie methode

Website | + berichten

Coach, trainer, spreker en ontwikkelaar van de Kernvisie methode. Coacht nog altijd 2 dagen in de week (waardoor zijn methodiek steeds verder ontwikkelt) en leidt (kinder)coaches, onderwijsprofessionals, logopedisten, orthopedagogen en psychologen op in de Kernvisie methode.

De Kernvisie methode ook voor studenten?!

De Kernvisie methode ook voor studenten?!

Twee jaar geleden vroeg ik aan mijn teamleider of ik de opleiding tot Kernvisiecoach mocht doen. Toen ik haar de website met uitleg liet zien, keek ze me een beetje verbaasd aan: “Maar Jozefien… je werkt toch niet op een basisschool?” En dat klopt. Mijn doelgroep is...

Leerproblemen of anders leren?

Leerproblemen of anders leren?

Met dank aan Anna, die mij mailde en onder mijn aandacht bracht dat wij zo vaak het woord leerproblemen gebruiken. Of dat niet anders kon. Leerproblemen Eens even kijken. Het woord 'leerproblemen' suggereert dat iemand niet voldoende in staat is om informatie tot zich...

Ervaringen van een Kernvisiecoach

Ervaringen van een Kernvisiecoach

“Nathanja, zou je daar een stukje over willen schrijven?“ “Eh, waarover precies?” “Nou dat wat je net vertelt, daar lopen meer coaches tegen aan.” Ik heb Wim aan de telefoon om iets terug te koppelen over het traject van een coachee. Wim geeft aan dat ik al een tijdje...

Eerlijk is niet altijd hetzelfde

Eerlijk is niet altijd hetzelfde

Toen mijn tweede dochter geboren werd, dacht ik nog dat ik het moederschap al een beetje onder de knie had, maar niets bleek minder waar. Deze twee verschilden van elkaar als dag en nacht. De oudste donker, de jongste licht. De oudste vond het heerlijk om contact te...

Jan had er geen zin meer in

Jan had er geen zin meer in

Jan had er geen zin meer in. En ik was de volgende die aan hem ging lopen peuteren, maar zonder de medewerking van Jan was ik natuurlijk nergens. Nu kan je nieuwsgierig achterover leunen en denken ‘Nou Wim, reuze benieuwd wat jij nu uit de kast gaat trekken om Jan in...

Dreamschool

Dreamschool

Jeugd van tegenwoordig kijkt naar de jeugd van tegenwoordig 🙂 ... oftewel onze jongste is al jaren fan van het tv-programma Dreamschool. Omdat iedereen hier in huis met al die mobiele devices zo z'n eigen favoriete tv-momentjes heeft, was ik het nog niet...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vertel het verder