Wet passend onderwijs en de Jeugdwet

door Wim Bouman | Jeugdzorg

Ook ik moet regelmatig mijn kennis vergroten. Zo heb ik onlangs een cursus gevolgd die ging over de onderwerpen Wet passend onderwijs en de Jeugdwet. Kernvisie methode zit in het grijze gebied tussen deze twee onderwerpen.

Wat we veel zien is dat jeugdzorg wijst naar passend onderwijs en passend onderwijs wijst naar jeugdzorg als het gaat om de financiering (waarbij zorgvragers met lege handen achterblijven), dus ik was razend nieuwsgierig.

Het doel van de Jeugdwet is:

1. Preventie en eigen kracht
2. Integrale hulp
3. Demedicaliseren, ontzorgen en normaliseren
4. Eerder juiste hulp

Met regelmaat moeten wij opnieuw meedoen aan een aanbesteding van een groep van gemeenten om zorg te kunnen blijven verlenen. Het interessante is dat men niet kijkt wat je de voorgaande jaren hebt gepresteerd, maar nieuwe eisen gaat stellen. Niet om betere zorg te verlenen, maar om te bezuinigen.

Ik noem dit verschraling van de jeugdzorg.

Zo staat er in de Jeugdwet ‘preventie en eigen kracht’. Juist Kernvisie methode zet daar zwaar op in. Zorgen dat de sociaal-emotionele problemen verdwijnen en zorgen dat deze in de toekomst niet meer terugkeren. Daarmee is onze hulp preventief op toekomstige grotere uitgaven binnen de jeugdzorg (thuiszitten, uit huis plaatsingen, etc.).

Ik kom aanbestedingen tegen waar men letterlijk aangeeft dat preventieve hulp wordt uitgesloten, waarbij dus de Jeugdwet wordt genegeerd.

Als je het daar niet mee eens bent dan kan je een kort geding aanspannen. Dus geen hoor en wederhoor, maar direct naar de rechter met alle kosten van dien.

Met Kernvisie methode hebben we maar een beperkt aantal uren nodig, omdat we samen met de jeugdige en de ouders de afspraak maken dat al hetgeen wat wordt aangeboden thuis eigen gemaakt wordt. Hier komt ‘eigen kracht’ van de Jeugdwet aan de orde én we kunnen op deze manier dus zorg verlenen tegen relatief lage kosten.

Verder bieden we integrale hulp, werkt Kernvisie methode demedicaliserend, ontzorgen wij cliënt én gezin en werken wij normaliserend. Zonder wachtlijsten leveren wij eerder de juiste hulp.

Je zou kunnen zeggen Passende Jeugdzorg, maar we moeten elke keer knokken om onze contracten verlengd te krijgen.

Foto: Monstera via Pexels

Website | + berichten

Coach, trainer, spreker en ontwikkelaar van de Kernvisie methode. Coacht nog altijd 2 dagen in de week (waardoor zijn methodiek steeds verder ontwikkelt) en leidt (kinder)coaches, onderwijsprofessionals, logopedisten, orthopedagogen en psychologen op in de Kernvisie methode.

Meer uit de praktijk

De Kernvisie methode ook voor studenten?!

De Kernvisie methode ook voor studenten?!

Twee jaar geleden vroeg ik aan mijn teamleider of ik de opleiding tot Kernvisiecoach mocht doen. Toen ik haar de website met uitleg liet zien, keek ze me een beetje verbaasd aan: “Maar Jozefien… je werkt toch niet op een basisschool?” En dat klopt. Mijn doelgroep is...

Leerproblemen of anders leren?

Leerproblemen of anders leren?

Met dank aan Anna, die mij mailde en onder mijn aandacht bracht dat wij zo vaak het woord leerproblemen gebruiken. Of dat niet anders kon. Leerproblemen Eens even kijken. Het woord 'leerproblemen' suggereert dat iemand niet voldoende in staat is om informatie tot zich...

Ervaringen van een Kernvisiecoach

Ervaringen van een Kernvisiecoach

“Nathanja, zou je daar een stukje over willen schrijven?“ “Eh, waarover precies?” “Nou dat wat je net vertelt, daar lopen meer coaches tegen aan.” Ik heb Wim aan de telefoon om iets terug te koppelen over het traject van een coachee. Wim geeft aan dat ik al een tijdje...

Eerlijk is niet altijd hetzelfde

Eerlijk is niet altijd hetzelfde

Toen mijn tweede dochter geboren werd, dacht ik nog dat ik het moederschap al een beetje onder de knie had, maar niets bleek minder waar. Deze twee verschilden van elkaar als dag en nacht. De oudste donker, de jongste licht. De oudste vond het heerlijk om contact te...

Jan had er geen zin meer in

Jan had er geen zin meer in

Jan had er geen zin meer in. En ik was de volgende die aan hem ging lopen peuteren, maar zonder de medewerking van Jan was ik natuurlijk nergens. Nu kan je nieuwsgierig achterover leunen en denken ‘Nou Wim, reuze benieuwd wat jij nu uit de kast gaat trekken om Jan in...

Dreamschool

Dreamschool

Jeugd van tegenwoordig kijkt naar de jeugd van tegenwoordig 🙂 ... oftewel onze jongste is al jaren fan van het tv-programma Dreamschool. Omdat iedereen hier in huis met al die mobiele devices zo z'n eigen favoriete tv-momentjes heeft, was ik het nog niet...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vertel het verder