Duivels dilemma

door Wim Bouman | Nieuws, Uit de praktijk

“Mam, ik mis mijn vrienden en op Snapchat zie ik dat zij elkaar wel allemaal zien!” Noodkreet van een puber die de sociale quarantaine meer dan zat is. Ze is blij dat ze haar bijbaantje nog heeft, maar waarom mag ze wel naar haar werk en niet naar haar vrienden? En jongelui worden toch bijna niet ziek? Ze is ondertussen wel 18, dus ze valt ook niet meer in de ‘laat ze maar lekker samen buiten spelen’ categorie.

Hoeveel ruimte kan je ze geven? Zijn ze zich bewust van de noodzaak van die anderhalve meter? Op haar werk zijn er allemaal beschermende maatregelen genomen, maar als mijn lief haar ’s avonds ophaalt van haar werk ziet ze puber gezellig met collega’s buiten op een bankje zitten. Hoezo anderhalve meter?

Hoeveel ruimte kan je ze geven? Een gesprek wat hier regelmatig wordt gevoerd. Thuis aan tafel en met andere ouders. Want hoe doen zij dat? Mogen hun pubers wel met andere vrienden afspreken? En zo ja, welke regels worden er dan gehanteerd?

Voorzichtig worden onze regels wat versoepeld. Puber mag afspreken met haar beste vriend. Of daar, of hier en geen gehang op straat. Hier gaat het goed, daar gaat het mis. Na het eten nog even samen een ijsje halen “Vind je moeder dat goed?” “Ja hoor, geen probleem”, antwoord puber. Een ontmoeting met vrienden onderweg en iets met een jointje, want dat wil je toch een keer proberen. Gelukkig biecht ze het bij thuiskomst direct op, maar de paniek hier slaat toe. Dus puber gaat thuis op anderhalve meter afstand en mag de komende twee weken de deur niet meer uit.

Overdreven? Misschien, maar als zelfstandige (met -grijze- witte haren zoals ik) is ziek zijn niet handig en met Corona neem ik geen risico.

Er is door de overheid heel sterk ingezet op het terugdringen van het aantal besmettingen. Nu kunnen we gaan kijken of we een balans kunnen vinden, maar we moeten niet de illusie hebben dat we de controle hebben over Corona. Die controle komt pas op het moment dat er een vaccin is gevonden en dat kan nog wel even duren. Dus alles is erop gericht om de medische ondersteuning in stand te kunnen houden.

Als je in je directe omgeving niet geconfronteerd wordt met het virus en je hoort in de media dat het de goede kant op gaat. Lijkt het voor een puber alweer een stuk onschuldiger. Tegelijkertijd zit mijn schoondochter– werkzaam in de zorg – ondertussen thuis in quarantaine mét virus en een spuitfles Dettol om haar sporen uit te wissen als ze in de badkamer is geweest. En mijn zoon loopt er dan ook nog een keer met bleek doorheen. En dan is het toch opeens niet meer zo onschuldig als het soms lijkt.

Beslissen op basis van wat er nu bekend is en je weet pas achteraf of je er goed aan hebt gedaan. We modderen voort en houden het gesprek open. Ze mag ondertussen weer afspreken met haar beste vriend. Het blijft spannend.

Website | + berichten

Coach, trainer, spreker en ontwikkelaar van de Kernvisie methode. Coacht nog altijd 2 dagen in de week (waardoor zijn methodiek steeds verder ontwikkelt) en leidt (kinder)coaches, onderwijsprofessionals, logopedisten, orthopedagogen en psychologen op in de Kernvisie methode.

De Kernvisie methode ook voor studenten?!

De Kernvisie methode ook voor studenten?!

Twee jaar geleden vroeg ik aan mijn teamleider of ik de opleiding tot Kernvisiecoach mocht doen. Toen ik haar de website met uitleg liet zien, keek ze me een beetje verbaasd aan: “Maar Jozefien… je werkt toch niet op een basisschool?” En dat klopt. Mijn doelgroep is...

Leerproblemen of anders leren?

Leerproblemen of anders leren?

Met dank aan Anna, die mij mailde en onder mijn aandacht bracht dat wij zo vaak het woord leerproblemen gebruiken. Of dat niet anders kon. Leerproblemen Eens even kijken. Het woord 'leerproblemen' suggereert dat iemand niet voldoende in staat is om informatie tot zich...

Ervaringen van een Kernvisiecoach

Ervaringen van een Kernvisiecoach

“Nathanja, zou je daar een stukje over willen schrijven?“ “Eh, waarover precies?” “Nou dat wat je net vertelt, daar lopen meer coaches tegen aan.” Ik heb Wim aan de telefoon om iets terug te koppelen over het traject van een coachee. Wim geeft aan dat ik al een tijdje...

Eerlijk is niet altijd hetzelfde

Eerlijk is niet altijd hetzelfde

Toen mijn tweede dochter geboren werd, dacht ik nog dat ik het moederschap al een beetje onder de knie had, maar niets bleek minder waar. Deze twee verschilden van elkaar als dag en nacht. De oudste donker, de jongste licht. De oudste vond het heerlijk om contact te...

Jan had er geen zin meer in

Jan had er geen zin meer in

Jan had er geen zin meer in. En ik was de volgende die aan hem ging lopen peuteren, maar zonder de medewerking van Jan was ik natuurlijk nergens. Nu kan je nieuwsgierig achterover leunen en denken ‘Nou Wim, reuze benieuwd wat jij nu uit de kast gaat trekken om Jan in...

Dreamschool

Dreamschool

Jeugd van tegenwoordig kijkt naar de jeugd van tegenwoordig 🙂 ... oftewel onze jongste is al jaren fan van het tv-programma Dreamschool. Omdat iedereen hier in huis met al die mobiele devices zo z'n eigen favoriete tv-momentjes heeft, was ik het nog niet...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vertel het verder